Onder het motto 'never change a winning team, and when there's no tournament you've got even less to worry about' deel drie van de reeks 'het is vreemd hoe...'
Even voor alle duidelijkheid: ik zit nu in mijn eerste bachelor Nederlands-Engels en hecht al zeer lang een grote waarde aan taal en taalgebruik. Ik heb een tijdje enorm gemuggenzift over de fouten van anderen (grammaticale en lexicale fouten, want qua uitspraak ziet deze ketel ook zwart), maar na enkele mensen op die manier tot ver boven hun kookpunt te hebben gebracht, ben ik hier maar wijselijk mee gestopt.
Dat de moderne communicatie achteruitgaat is tamelijk algemeen aangenomen. Ik betwijfel of ik hier iets aan toe te voegen heb, maar een achtienjarige bejaarde als ik moet af en toe eens goed kunnen klagen.
Aangezien ik een enorme afkeer heb van structuur, zal ik mijn kritiek mooi in puntjes onderverdelen.
Ten eerste is er natuurlijk de turbotaal. Deze rommel wordt voornamelijk in smsjes en op het internet gebruikt door de generatie aan de andere kant van de kloof en de lagere sociale klassen. Het is in wezen geschreven spreektaal, met in de hoofdzaak het weglaten of vervormen van klanken, zoals eind 'n'en en het afgrijselijke 'ru' in plaats van 'are you', om er maar enkele te noemen.
Ik probeer mijzelf hier zoveel mogelijk van te sparen door mensen die mij op deze manier een mes in het hart ploffen uitdrukkelijk te zeggen dat ik alle interactie zal afbreken indien deze niet geschreven is in iets dat, al is het maar van ver, lijkt op AN.
Let wel, het gaat dan om smsjes, chat of e-mail (bij echte brieven ben ik het gelukkig nog niet tegen gekomen), want ik besef best dat dit qua spreektaal een heel stuk moeilijker is.
Wat ik me hierbij vooral afvraag is 'waarom'. Voor de insignificante fractie van de seconde die gewonnen wordt (terwijl deze dan eigenlijk gewoon wordt afgenomen van de lezer, aangezien deze dan ook nog eens moet ontcijferen)? Omdat het 'cool' is (en bij deze dus aan iedereen die dat vindt: Neen! Het is stom, onhebbelijk, kinderlijk, primitief en zo kan ik nog wel even doorgaan).
Verander de wereld, begin met uzelf. Alsjeblief.
Het tweede puntje...
Eigenlijk is dit 'the point of origin', het oorspronkelijke idee, maar ik ga het nu laten voor een volgende post, zodat u al tijd hebt om deze informatie (en aanmaning, in enkele gevallen) volledig tot u te nemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten