donderdag, oktober 13, 2005

Anneliesen, Anneliezen en Evolutie

Het is vreemd, maar op minder dan een jaar tijd heb ik vier Annelie... euhm, vier meisje leren kennen die allen Annelies heten. Niet enkel allemaal op de Stadscampus van de UA, maar zelfs allemaal in de opleiding Taal- en Letterkunde. Twee ervan reken ik tot mijn vriendenkring (in die zin dat ik er al geregeld mee gesproken heb, dat het toffe meisjes zijn en dat we een deels gedeelde vriendenkring hebben), eentje reken ik tot mijn kenninskring (in die zin dat ik er enkele keren mee ben weggeweest en dat ze mij nu negeert, of het zich niet verwaardigt mij nog veel aandacht te schenken) en met de laatste heb ik een gedeelde naam/gezichtherkenningsrelatie (en vreemd genoeg is ze de enige die net als ik ook Nederlands-Engels studeert).
Dit is in zekere zin onhandig, bijvoorbeeld bij het opslaan van gsm-nummers ('Annelies GSM' is dan niet meer voldoende) of bij het roepen in volle aula's (hoe minder algemene aandacht, hoe beter), maar heeft toch ook minstens één aanwijsbaar voordeel, en wel bij de enige mogelijke(!) vergoelijking van mijn bestaan: het schrijven.
Het probleem bij naamgeving van personages is dat mensen alle romanpersonages met dezelfde voornaam onmiddellijk op zichzelf betrekken. Bij een anoniem lezerspubliek (man can dream) is dat niet zo'n probleem, maar zodra een personage een naam deelt met iemand uit de directe omgeving wordt het... onhandig. Eigenlijk is het niet echt een probleem, meer een nodeloos misverstand dat haast onvermijdelijk onstaat en dat (naar mijn smaak) teveel energie vereist om de wereld uit te helpen. En dus kan ik nu probleemloos zeggen: "Nee, het gaat over die andere Annelies uit X", waarbij X een richting is die de aangesprokene niet volgt en waar hij of zij hopelijk niet te veel mensen kent. Want men verwacht het wel, iedereen verwacht dat als je een naam gebruikt in een verhaal van iemand die je kent, dat het personage daar dan minstens op gebaseerd is.
En nu moet ik nog een elegant einde aan dit stukje zien te breien.

De evolutie (of gebrek daaraan) krijgt u later.

1 opmerking:

Anoniem zei

Vlijtig verder blijven studeren! In je tweede jaar zal je leren "ze (...) verwaardigT zich" op deze manier te spellen. Sterkte!